Pancevo Forum
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Мај 21, 2012, 07:28:56

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga:     Napredna pretraga
Dobrodošli na Pancevo.co.rs forum.

Pre postovanja molimo vas pročitajte uslove korišćenja, pravila ponašanja i preporuke o pisanju na forumu.
28640 poruka u 1207 tema 1299 članova
Poslednji član: Deda
* Pričaonica
Da bi ste koristili pričaonicu morate biti ulogovani! Molimo Vas prijavite se ili se registrujte!
* Početna Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija
+  Pancevo Forum
|-+  Društvo i zabava
| |-+  Politika (Urednici: FunkyHead, Rasputin, Sunny Water Diamond)
| | |-+  Kriza nam kuca na vrata - Da li će Srbija bankrotirati?
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Štampaj
Autor Tema:

Kriza nam kuca na vrata - Da li će Srbija bankrotirati?

(Pročitano 2219 puta)
Tom-Bombadil
Početnik
*

« poslato: Фебруар 25, 2009, 09:50:22 »

Nedavna informacija da u Srbiji ima preko 58.000 firmi čiji su računi blokirani, kao i dugotrajna rasprava na temu 30.000 državnih činovnika - 4 puta više nego do 2000. g. (!), sigurno dovode dotle da se već jednom mora početi sa sprovođenjem dugogodišnje preporuke MMF-a da se krene u ozbiljnu borbu za rasterećenje budžeta, jer ce nas kriza koja dolazi napraviti veoma brzo jednom od država koje su bankrotirale!

Kako da znamo da država svarno radi u pravcu ublažavanja krize?

1. Problem blokiranih računa - U ovim firmama radnici uglavnom već ne dobijaju plate (sem ako se ne radi o firmama na koje se karikaju dugovi, a kroz druge firme se radi posao - ovakvih firmi nema puno):
Kako videti da Država radi posao: Vlada bi trebalo da donese uredbu (ili skup uredbi) po kojima bi se pojednostavila naplata potraživanja preko analize ulaznih i izlaznih faktura, kao i ubrzanje same procedure stečaja.
Rezultat: Bolje punjenje budžeta.

2. Smanjivanje broja državnih službenika - Direktno rasterećenje budžeta (veoma nepopularna mera, jer većina sadašnjih političara ulazi u politiku da bi se “uhlebilo” u nekoj državnoj agenciji, savetu, UO, i sl.)
Kako videti da Država radi posao: Vlada usvaja uredbu o planu i socijalnom programu smanjivanja broja zaposlenih do broja koji je ispod 10.000 “aparatčika”.
Ozbiljnija mera: Rekonstrukcija Vlade, smanjenje broja ministartava i plan za ukidanje svih suvišnih državnih institucija, uz socijalni program.
Rezultat: Dramatično smanjenje državnog aparata u kratkom periodu vremena.

3. Smanjenje broja budžetskih korisnika - ekstremno nepopularna mera, jer se odnosi na oblasti zdravstva, prosvete i penzionih pitanja:
Kako videti da država radi posao:
- Hitnim postupkom Vlade izjednačiti status privatne i državne zdravstvene prakse (poznat je primer iz Hrvatske), što treba da ima za posledicu značajno smanjenje broja medicinskih radnika u državnim institucijama.
- Početi proces donošenja strategije smanjivanja broja državnih visoko-školskih institucija i priprema za njihovu privatizaciju (određivanje realno strateški bitnih edukativnih institucija). Ovo se može uraditi isključivo uz saradnju sa sindikatima.
- Zamrzavanje plata (i penzija) u svim institucijama čiji je osnivač ili vlasnih država.
Rezultat: Smanjenje zaposlenih u državnim institucijama (firmama), i rasterećenje budžeta.

Da li će ovakve akcije uraditi postojeća ili neka druga vlast (postoje indicije da će se u martu raspisati izbori za republički Parlament), potpuno je nevažno, jer ako ne dođe brzo do drastičnih rezova - desiće se situacija kao sa Titanikom:

Zbog nesposobnosti (”slepila”) elite na vlasti biće mnogo više nezaposlenih (”udavljenih”) nego što bi ih moglo biti ako dođe do realne racionalizacije budžeta.

Kako znamo da je kriza došla?

- Onih 58.000 firmi sa blokiranim računima sigurno imaju zaposlene. Pitanje je vremena kada će početi masovna otpuštanja, i tome ćemo biti svedoci svakodnevno u vestima.

Kada se to desi, znajte da je kriza stigla.

Znači - Vlast mora da skupi hrabrost i da počne sa rešavanjem problema, da se ne bi ovi problemi rešili same Vlasti!

Zongler
Sačuvana
zbunjena
Poznati Korisnik
**

izgubljena u sanjarenju

« Odgovor #1 poslato: Март 08, 2009, 09:12:08 »

mozda... ko ce ga znati...
Sačuvana

A sta ako ti ja sapnem sad
neke reci koje nikad nisi ti cula pre
koje te probude i podsete
da mozda mi poneki put sapnemo sve
one reci koje nikad nismo pre govorili
hajde, spavaj sad....
Katilina
Početnik
*

« Odgovor #2 poslato: Април 05, 2009, 11:10:53 »

Pozdrav ljudi, drago mi je da vidim da Pancevci vode ovakve diskusije o politickim desavanjima i onome sta nas ceka. Ja sam clan Anarho-sindikalne inicijative, organizacije koja pokusava da okupi ljude koji razmisljaju svojom glavom i koji nece da dozvole da postanu robovi kapitalizma i da njima vladaju tajkuni iz senke. Postali smo sluge bogatih, truje nas rafinerija, firme se prodaju tajkunima kao sto je slucaj sa azotarom a zbog centralizacije gradovi i sela nestaju zbog velikog odliva stanovnistva. Skolovanje je postalo privilegija bogatih sto je i cilj bolonjskog procesa, skolarine su ogromne i sve je vise korupcije na univerzitetima. I na sve to mi cutimo i nemamo snage da podignemo glas kao sto to cine anarhisti u Grckoj, Francuskoj, Madjarskoj... Interesuje me samo koliko to ima pravih pankera i ljudi koji razumeju o cemu govorim u Pancevu, posto se trudim da ASI dobije ogranak i u nasem gradu. Veliki sindikalni protesti su najavljeni i u Srbiji i nadam se da ce se mnogi od vas pridruziti.
Sačuvana

Veseli narode, čekaju vas konjaci, čekaju vas vaši snovi, navijajte sportski!
Pop013crew
Super Korisnik

All of my memories keep you near

« Odgovor #3 poslato: Септембар 01, 2011, 12:19:36 »

Eh posle ovoliko vremena....2 godine i nesto,gde smo stigli? Samo smo u vecoj buli nego sto smo bili te 2009e ,krediti se uzimaju kao da su cokoladne bananice,vlada nas sahranjuje da bi neke buduce vlade brzo proprale zbog nemogucnosti da nas izvuku. Al Srbija i dalje cuti,tuku nas siptari na Kosovu,Evropa nam lupa zuce . Svako ko pokusa da nam pomogne a da nije zapad mi ga oteramo u pm a prihvatamo sve sto nam se plasira,svaki uslov evrope zarad po meni jos vece nesigurnosti koju nam donosi EU. Sta se desilo sa istocnim\jugoistocno evropskim drzavama koje su usle u EU? Pa izgubili su bilo kakav nacin da ponovo budu samostalne,prozivodnju nemaju,broj nezaposlenih im konstantno raste...i to sve pod izgovorom zbog krize a sta je bilo pre nego sto je ta kriza dosla? te podatke svi zanemaruju....

Na kraju cemo ostati bez identiteta,koji smo i pod okupacijom turaka imali ,prodacemo ga za dvopek i belu kafu.... E Srbijo moja,medj' sljivama...
Sačuvana

Ne zaboravi, milion i po u prvom svetskom ratu, dva miliona u drugom..
6000 u Kraljevu, 7000 u Kragujevcu u istom danu.
Ne zaboravi, oprosti ali nikad ne zaboravi. Nikada...
Spale
Administrator
*

"Try not. Do or do not, there is no try..."

« Odgovor #4 poslato: Септембар 02, 2011, 08:20:22 »

Sve je gore i gore... Pojedinci se bogate, dok svi ostali propadaju. Vlast je totalno korumpirana, od lokalne samouprave, do najviših državnih institucija. Sve u ovoj zemlji ide "preko veze". Ako se ovako nastavi, a hoće, proćićemo mnogo gore nego Grčka!
Sačuvana

Pop013crew
Super Korisnik

All of my memories keep you near

« Odgovor #5 poslato: Септембар 03, 2011, 03:01:42 »

Ali sto je najcrnje od svega,narod je postao toliko depresivan da niko nista ne zeli da promeni....onaj ko radi vice cuti dobro je dok mi daje pisljivi dinar. Onaj ko nema posla misli sutra cu ga dobiti... A niko ne konta da smo mi uzrok ovakvog stanja,da smo izasli kao kad su izasli kad su menjali Slobu,pa da vidis. Za ovu vladu po meni je najbolji rumunski scenario,pa da vidis....ni onaj sledeci koji bi dosao da mu se da do znanja da ce i on da zavrsi kao prethodni ako nas za*ebe. Pa da vidis onda,ali nema ljudi koji bi izasli,omladinu ne zanima to,vise ih zanima ko im je lajkovao link. Nekad su ti mladi pokretali sve,al sad...hmmm cisto sumnjam da mogu da pokrenu bilo sta osim neke FB aplikacije. A retki su oni koji bi i da urade nesto,al sta mogu ja,ti ili bilo ko koji ima jos trunku neispranog mozga? Sta mozemo kad nas ima jako malo?

Spominjes Grcku,pa naravno da im se to desava... mozda zvuci suludo al ipak oni nisu katolici....mada sad je i to mal diskutabilno dal je sve u tome,jer evo pada i spanija,puca italija. Srbija da je pametna pa da se okrene i gleda samo svoje dvoriste,ozivi opet nasu poljoprivredu,stocarstvo,rudarstvo...da koristi sve ono sto ima na pretek pa da vidis. Al da to uradimo,da bataliomo evropu,mislim da bi nas opet granatirali jer smo resursno izuzetno bogata zemlja....

Malo sam ispisao haoticno al jbg,takve su mi i misli ovih dana Smiley
Sačuvana

Ne zaboravi, milion i po u prvom svetskom ratu, dva miliona u drugom..
6000 u Kraljevu, 7000 u Kragujevcu u istom danu.
Ne zaboravi, oprosti ali nikad ne zaboravi. Nikada...
Stranice: [1] Idi gore Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF | SMF © 2006, Simple Machines LLC

Pre postovanja ili preuzimanja sadržaja sa Pancevo.co.rs foruma obavezno pročitajte:
uslove korišćenja, pravila ponašanja i preporuke o pisanju.

© 2006–2012 Pančevo web portal. Sva prava zadržana.
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!