Nije bas dao teoriju o covekovom postanku ali je postavio temelje teoriji evolucije. Knjiga u kojoj je objavljena originalna verzija teorije evolucije, "On The Origin Of Species" je u stvari jedan ogroman prirodoslov. Ja sam procitao knjigu i nije mi se bas svidela. Ono sto je fascinirajuce je da je on bez ikakvog znanja genetike ili molekularne biologije uspeo da shvati na koji nacin se informacija prenosi sa generacije na generaciju, i kakve su posledice mutacije alela...
Inace, on je vodio dnevnik koji je sacuvan u odlicnom stanju i zato je jedan od retkih naucnika o cijem se zivotu izuzetno puno zna...
Ozenio se rodjakom, deca mu nisu bila narocito uspesna u zivotu, osim unuke koja je bila poznata knjizevnica u svoje doba. Vrlo dobra biografija moze da se nadje na internetu, mada mu zivot i nije bio nesto interesantan. Bavio se veslanjem, po struci je bio botanicar (smoooooor...salim se...i ja volim botaniku

), ne zna se tacno kada je dobio ideju da ode na svoje poznato putovanje i napise knjigu, ali postoje naucnici koji su i pre njega nagovestavali i usmeravali biologiju kao evoluciji tj. teoriji evolucije.