Pancevo Forum
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Мај 21, 2012, 06:09:36

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga:     Napredna pretraga
Dobrodošli na Pancevo.co.rs forum.

Pre postovanja molimo vas pročitajte uslove korišćenja, pravila ponašanja i preporuke o pisanju na forumu.
28640 poruka u 1207 tema 1299 članova
Poslednji član: Deda
* Pričaonica
Da bi ste koristili pričaonicu morate biti ulogovani! Molimo Vas prijavite se ili se registrujte!
* Početna Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija
+  Pancevo Forum
|-+  Društvo i zabava
| |-+  Muzika
| | |-+  Rap
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] Idi dole Štampaj
Autor Tema:

Rap

(Pročitano 13939 puta)
MarConE
Početnik
*

« Odgovor #80 poslato: Децембар 22, 2007, 04:25:23 »

Prti Bee Gee

Generacija odrastala 90-tih u Beogradu dobila je svoju prvu ikonu. Davor Bobić, poznatiji kao “Mos-Kri”, spiritus movens beogradske hip hop scene preminuo je u 25. avgusta u ranim jutarnjim časovima u Beogradu. Frontmen grupe Prti Bee Gee, Mos-Kri će ostati upamćen kao jedan od najharizmatičnijih liričara novog rap talasa koji se oblikovao 90-ih, a isplivao na površinu u poslednjih par godina. I pored medijski eksponiranijih sastava kao što su Beogradski Sindikat, VIP i njihovih debi albuma koji su definisali scenu, mnogi će život u Srbiji s kraja 20. veka zauvek radije vezivati za brutalno iskrene, fatalističke rime i jedinstvenu pojavu osobe koja se krila iza pseudonima “Mos-Kri”.
Neporecivo najtalentovaniji autor i tekstopisac u grupi, Moskri nikada nije dominirao Prti Bee Gee numerama. Njegove kratke, mrzovoljne deonice, uglavnom umetnute “negde između”, kod fanova su posebno vrednovane i dočekivane kao kulminacija bolnog “Prti humora”,momenat koji se nestrpljivo iščekuje kroz čitavu pesmu.

Heroin-rap

Reputacija Prti Bee Gee repera kao anti-heroja srpske hip hop scene proširila se prestonicom nakon što se Radio SKC prvi usudio da emituje psihodelični demo snimak Pajp koji je ubrzo postao underground fenomen. Okarakterisani kao “heroin-rap”, Prti Bee Gee su brzo privukli pažnju starijih hip hopera autentičnošću svojih tekstova i beskompromisnošću muzičke podloge, a mlađih slušalaca sa imidžom “zabranjene” muzike koja se ne pušta u prisustvu starijih ukućana.
Ubrzo nakon toga, kreće i kontroverza u okviru hip hop zajednice oko toga da li je sa Prtijevcima rap konačno otišao “predaleko”. Opravdano se postavilo pitanje da li Prti Bee Gee svojim opisima džanki svakodnevice glorifikuju narkomaniju? I dok se muzička javnost pitala kako se suočiti sa brutalnošću sadržine njihovog albuma Grejtes THITS, većina tranzicione omladine je prepoznala iskrivljeni smisao za humor, rečnik i duh koji se iz noći u noć provlači kroz prljave beogradske haustore i oberučke prigrlila ovaj debi.
Mos-Krijeva zaostavština se mora shvatiti kao poslednja inkarnacija pod-žanra započetog od strane zagrebačkog sastava Bolesna Braća koji je na srpskom tlu doveden do nivoa apsurda preko bendova poput Bad Copy i celokupne ekipe okupljene na potezu oko autobuskih linija 43 i 23.
No, za razliku od Bad Copy i ostalih “napušenih” repera koji su se često gubili u stratosferi, Prti Bee Gee su uvek bili čvrsto vezani za društvo i svakodnevicu. Urnebesni opisi pokradene rodbine, dilera dizelaša, presretnutih poštara i ostalih dogodovština iz kraja, slušaoca su ipak na kraju ostavljale sa lošim ukusom u ustima. Rap kod nas nikad nije zvučao realnije. Ukoliko se narkomanija definiše kao “beg od stvarnosti”, Mos-Kri je bio strejter.

Mos-Kri je svojim iskustvom, iskrenošću, inteligencijom i smislom za humor osvojio rap zajednicu i ubrzo postao neka vrsta lokalne maskote, čovek o kome su svi pričali, koga su svi znali i koji je svojim prisustvom širio pozitivnu energiju. Pojava koja izmamljuje osmeh i prenosi dobru karmu.
Pored tekstopisca i repera, Mos-Kri će ostati upamćen i kao talentovan radio voditelj i sjajan showman. Nepredvidivi Prti Bee Gee nastupi, kao retke zaista uzbudljive svirke u gradu privlačile su i publiku koja inače ne bi došla na hip hop žurku.
Beogradski grafiti crtači su nažalost iznenada pred kraj leta dobili novi zadatak. Domaći hip hop dobija svoju prvu žrtvu koja će nas i dalje sa zidova pratiti i donositi nam sreću. Ako su iskrenost i autentičnost parametri po kome se cene reperi, Mos-Kri je sigurno najveći domaći MC svih vremena.         
Sačuvana
Dacha
Poznati Korisnik
**

Insane in the brain

« Odgovor #81 poslato: Децембар 23, 2007, 01:32:12 »

No, za razliku od Bad Copy i ostalih “napušenih” repera koji su se često gubili u stratosferi, Prti Bee Gee su uvek bili čvrsto vezani za društvo i svakodnevicu.       
ne lupendraj... bc je 100 slushaniji i poznatiji od pbg... moskri je bio narkoman i gotova pricha...
Sačuvana
MarConE
Početnik
*

« Odgovor #82 poslato: Децембар 27, 2007, 04:21:50 »

"Narkoman i gotova prica" Cccccc   tu prica i poceinje!!! "Ja nezelim da izadjem iz ovog tripa u raju je lepo a u Paklu je Ekipa... 
 I kako ti je palo na pamet da poredis prti i bs Zid 
Sačuvana
DaRJa_Bg
Poznati Korisnik
**

Moj zhivot, moja pravila!

« Odgovor #83 poslato: Јануар 02, 2008, 07:58:04 »

Samo da vam kazhem neshto, svima koji prichate "Slusham rap i HipHop". Brate Jel vi kapirate da to nije isto? Jedno je kultura, a drugo je "rep" muzika. Kako me nervira kad neko to kazhe, znachi ne znam.. Zid
Ja volim da slusham rap, opushta me.
Evo recimo od stranih izvodjacha: 2pac, KRS 1, Wu tang...
A od domacih... Hm, pa mozhe da prodje BS i josh po neki. Ne podnosim Juice-a i Marchela...
Sačuvana

Ako mi srce slomish k'o granu, videcesh samo krvavu ranu.Videcesh tamo josh neshto pishe: "Kad neshto slomish, nema ga vishe".  Ljubav Ljubav Nevin
Pop013crew
Super Korisnik

All of my memories keep you near

« Odgovor #84 poslato: Јануар 02, 2008, 11:46:51 »

Pa naravno da je Hip Hop kultura koja se sastoji od Rap-a,Crtanja grafita i brejkovajne....koliko se ja razumem Smiley
Sačuvana

Ne zaboravi, milion i po u prvom svetskom ratu, dva miliona u drugom..
6000 u Kraljevu, 7000 u Kragujevcu u istom danu.
Ne zaboravi, oprosti ali nikad ne zaboravi. Nikada...
DaRJa_Bg
Poznati Korisnik
**

Moj zhivot, moja pravila!

« Odgovor #85 poslato: Јануар 03, 2008, 12:44:55 »

Od 9 stvari.. Wink
Al ne, znachi prochitala sam tamo negde medju prvim postovima to i iznervirala se... Zid
Sačuvana

Ako mi srce slomish k'o granu, videcesh samo krvavu ranu.Videcesh tamo josh neshto pishe: "Kad neshto slomish, nema ga vishe".  Ljubav Ljubav Nevin
iReNche
Početnik
*

« Odgovor #86 poslato: Март 16, 2008, 04:17:13 »

Volim dosta rep...ima dosta izvodjacha koje gotivim....slusham uglavnom domatji...ovo stranoo sve to neke gluposti...pre sam i to slushala, ali sam prestala...vishe volim domatjee... Grin
Sačuvana
MiLeNnA_o13
Početnik
*

(: Milena + Johnie :)

« Odgovor #87 poslato: Март 17, 2008, 06:15:35 »

aaam... ja sam rep bash zgotiwila pored owog mc johnie-a..  Ljub u obraz   Cool

Sačuvana

Rasputin
Urednik

« Odgovor #88 poslato: Април 10, 2009, 12:02:35 »

Nisam veliki poznavalac repa i hip-hopa, volim ponekad da odslusham starije izvodjache, neko je pominjao ovde neke od njih. No, nevezano za to, pre neki dan sam naisao na ovu pesmu uradjenu po knjizi Edgara Alana Poa, koja me je iznenadila ali mi se uchinila zanimljivom.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=xmn79SoZ4-k" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=xmn79SoZ4-k</a>
Sačuvana

"Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life."
Pop013crew
Super Korisnik

« Odgovor #89 poslato: Април 10, 2009, 11:17:35 »

Aaaa kako je mocna pesmica....okrutno Smiley
Sačuvana

TrAnSpArEnCe
Početnik
*

« Odgovor #90 poslato: Јун 24, 2009, 09:04:00 »

ja sam pre slusao raznu muziku... kao i svi u mojoj okolini... i svi su pricali kako je rep glupost od muzike i kako to ni ne spada u muziku... ali sada sam VELIKI obozavatelj rap-a kao i to da sada razvaljujem break-dance...   Grin
Sačuvana
Pop013crew
Super Korisnik

« Odgovor #91 poslato: Јун 26, 2009, 11:53:22 »

Moram reci da u poslednje vreme kidam Army of the Pharaohs,bas su mocni,bit dobar,textovi odlicni.... nemam reci Smiley

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=bF5shkuR3Lw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=bF5shkuR3Lw</a>
Sačuvana

YuGirl4yoU
Početnik
*

...E pa necu...:P

« Odgovor #92 poslato: Август 29, 2009, 02:31:50 »

<3 <3 <3 <3 <3 Rap <3 <3 <3 <3 <3
Wolim da slusam Marcela (jer ima pametne tekstowe) i BS...
Onda swi owi reperi sto pewaju o ljubawi i tako tome...
I da se razumemo Juice-a ne podnosim....
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] Idi gore Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF | SMF © 2006, Simple Machines LLC

Pre postovanja ili preuzimanja sadržaja sa Pancevo.co.rs foruma obavezno pročitajte:
uslove korišćenja, pravila ponašanja i preporuke o pisanju.

© 2006–2012 Pančevo web portal. Sva prava zadržana.
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!